Valg af mørtel til omfugning af murværk
Hvilken mørtel skal jeg vælge til mit projekt?
Det kommer helt an på dit projekt, hvilken mørtel du skal bruge. Kort sagt vil det sige, at det er huset, muren, beliggenhed og miljø der er afgørende for, hvilken mørtel, der skal bruges. Ved omfugning skal man altid fuge med den samme type mørtel, som bygningen originalt er opmuret med.
Det betyder, at hvis du fuger med en cementmørtel, hvor der skal bruges en KKh-mørtel, så kan muren/huset ikke ånde ordentligt længere. Dermed bliver fugt lukket inde i bygningen, hvilket kan resultere i andre følgeskader.
Derudover er der også en regel, der siger, at man aldrig skal lave fugen stærkere end murstenen, da det kan ødelægge stenene. Det betyder, at en blød mursten aldrig skal opmures eller fuges med en funktionsmørtel.
Generelt skal du bruge KKh-mørtler til huse fra før 1950, da de som regel er opmuret med disse mørtler. Husene fra 1950 og opefter er typisk bygget med cementmørtler, så der kan du sagtens bruge cementmørtel. Der kan dog være afvigelser, så det kan være en god idé at tjekke op på det, hvis man ikke allerede ved hvilken mørtel, der er blevet brugt.
Ved de helt nye huse, der bygges i dag, bruges der cementmørtler og nogle gange endda funktionsmørtler. Funktionsmørtlerne er også cementbaserede, men de giver utroligt hårde fuger. Det kan i nogle tilfælde skabe for stærke fuger til visse typer mursten. Derfor skal du altid overveje, om det er nødvendigt med en funktionsmørtel, eller om du i stedet bare skal bruge en almindelig cementmørtel. Derved risikerer du ikke at skade murværket.
Hvis du ikke ved hvilken mørtel, der blev brugt, da huset blev bygget, så må du gå ud fra de ovenstående regler for husets alder. Du kan måske se det på fugerne, da fugerne kan være lidt mere porøse, hvis det er en KKh-mørtel. Dette kan du dog ikke gå ud fra som udgangspunkt, så følg hellere den generelle regel om husets alder, der er beskrevet længere oppe.
Hvad er forskellen på KC-, funktions- og KKh-mørtler?
Der findes hovedsageligt tre slags mørtler: KC (kalkcementmørtel), funktionsmørtel og KKh (kalkhydraulisk mørtel). Forskellen finder man i, hvordan mørtlen er lavet. KC- og KKh-mørtel er rimelig lige til: KC-mørtler er cementbaserede, og KKh-mørtler er kalkbaserede mørtler.
En KC-mørtel er det klassiske valg i dag. Det er den slags mørtel, man tænker på, når man tænker ”mørtel”. De bruges typisk til moderate miljøer, altså fra murværk, der er udsat for fugt eller vandpåvirkning, til murværk, der er udsat for både fugt eller vandpåvirkning, samt frost og tø, hvis det er beskyttet af tagudhæng. En KC-mørtel bør være ens ”go-to”, medmindre miljøet, murstenene eller murværket ikke tillader det.
Af KC-mørtler er der i vores sortiment en 35/65/650 og en 50/50/700. Af disse giver en KC 35/65/650 en lidt stærkere fuge, da den har flere dele cement i sig end en KC 50/50/700, og den er desuden en smule mørkere i farven pga. cementandelen.
KKh-mørtler er typisk løsningen, hvis KC-mørtler ikke er vejen frem
KKh-mørtler kan bruges til alle slags miljøer alt efter hvilken blanding, der bruges. De kan derfor bruges til alt fra passive til aggressive miljøer. Vi har her sammensat en kort oversigt over, hvilken type KKh-mørtel, der kan bruges i hvilke miljøer:
- KKh 50/50/575 bruges til passive miljøer indendørs, altså tørt murværk, der ikke er udsat for fugt eller vand.
- KKh 35/65/500 bruges til moderate miljøer, altså de samme miljøer som KC-mørtler bruges til.
- KKh 20/80/475 bruges til aggressive miljøer, altså murværk, der er udsat for fugt eller vandpåvirkning, samt frost og tø, murværk, der er udsat for saltmættet luft eller havvand, og murværk, der er i et aggressivt kemisk miljø (kontakt med sur jord, forurenet grundvand eller i nærheden af industriområder, hvor aggressive kemikalier føres gennem luften).
Funktionsmørtler
Funktionsmørtler er lidt anderledes. De er også cementbaserede, men de har, som navnet måske indikerer, flere ”funktioner”. Funktionsmørtler er nemlig mørtler, der har bestemte og kontrollerede egenskaber som f.eks. trykstyrke, bøjningstrækstyrke, vedhæftningsstyrke og/eller er mørtler, der er tilpasset mursten med en lav/høj minutsugning. Derfor bruges funktionsmørtler til aggressive miljøer, altså de samme miljøer, som en KKh 20/80/475.
Mørtelblandinger
Når du skal købe mørtel, så er der mange forskellige typer at vælge imellem, men det er faktisk meget enkelt at aflæse blandingsforholdene i en mørtel, når man først ved hvordan.
Hvis du ikke kender til blandingsforholdene i en mørtel, så kan du altid se det på produktet. Det kunne typisk være, at du finder en mørtel, der hedder KC 35/65/650. Dette fortæller dig mørtelblandingen.
KC betyder, at det er en kalkcementmørtel. 35/65/650 betyder, at mørtlen består af 35 dele kalk, 65 dele cement og 650 dele sand. Med dette kender du altså sammensætningen af mørtlen.
Tager vi udgangspunkt i en KKh 35/65/500 i stedet, så får vi fortalt, at det er en kalkhydraulisk mørtel (KKh). Den består af 35 dele hydratkalk, 65 dele hydraulisk kalk og 500 dele sand.
Du har både mulighed for at købe færdige mørtler, hvor der kun skal tilsættes vand, eller du kan vælge at blande selv. Fordelen ved at købe en færdig mørtel er, at du ikke har nogle problemer med blandingen af mørtlen, så det er nemt at komme i gang med arbejdet.
Fugemørtel lavet specielt til Mørtelfugepistolen
Hos Murergrej.dk har vi valgt at have et udvalg af de forskellige typer mørtler, så du kan få præcis den mørtel, som du skal bruge til dit projekt. Vi har derfor taget DaneTool fugemørtlerne ind i vores sortiment, her findes der både KC- og KKh-mørtler, samt en funktionsmørtel.
Du finder følgende færdigblandede mørtler i vores sortiment:
KC 35/65/650
KC 50/50/700
KKH 35/65/500
KKH 50/50/575
KKH 20/80/475
M5 funktionsmørtel
Alle ovenstående mørtler kan bestilles i kornstørrelserne 0-2 mm. og 0-4 mm.
DaneTool fugemørtlerne er udviklet specielt til Mørtelfugepistolen, så de kører uden problemer i værktøjet. En af de specielle ting ved DaneTool fugemørtlerne er nemlig, at de allerede er iblandet plastificering fra produktionen. Det bevirker, at mørtlen er mere smidig og nemmere at arbejde med. Derfor skal du ikke tilsætte andet end vand, når du skal blande mørtlerne. Mørtlerne kan også sagtens bruges til traditionel fugning.
Mørtelkonsistens
Når du skal til at fuge, så er det vigtigt, at mørtlen har den rette konsistens. Det får den under sammenblandingen. Hvis du skal fuge med Mørtelfugepistolen, så er det vigtigt, at du bruger plastificering i cementmørtler. Det gør mørtlen mere smidig og nemmere at arbejde med. Mørtlen skal gerne være lidt mere flydende end normalt, når den skal bruges til Mørtelfugepistolen.
Hvis du fuger med KKh-mørtler, så skal du lade dem blande i mindst 20 minutter i en tvangsblander, så de opnår den rette konsistens, der er perfekt til fugning med Mørtelfugepistolen. I KKh-mørtler skal der ikke bruges plastificering eller andet.
Alle cementbaseret mørtler med tilsat plastificering skal blandes i mindst 5 og maks. 10 min.
Mørtel i andre farver
Det kan hænde, at man ønsker sig en anden farve fuge end den grå standardfuge. Det kan sagtens lade sig gøre. Man kan enten købe en færdigmørtel, der allerede er indfarvet, eller man kan selv indfarve mørtlen.
Hvis du selv vil indfarve din mørtel, så kan du f.eks. bruge oxydfarvepulver, som let blandes i mørtlen. I princippet er det bare at blande oxydfarvepulver i mørtlen. Det besværlige er dog at lave blandingen helt ens hver gang, så man får den nøjagtig samme nuance. Derfor er det vigtigt, at man afvejer den nøjagtige mængde oxydfarve, når man skal indfarve mørtel/beton. Oxydfarven røres først op i vand. Først blandes der kun lidt vand i, så alle klumper bliver rørt ud til en tyk pasta. Derefter blandes lidt mere vand i, så det bliver flydende. Dermed sikrer du dig en ensartet farveblanding.
Med oxydfarvepulver kan du skabe lige præcis den farve, som du ønsker dig. Det handler om at blande det rette forhold af den ønskede farve. Vi anbefaler, at du altid tester dine farveblandinger, inden du begynder at fuge, så du er sikker på at få den ønskede farve.
Du må maksimalt tilføje 5 % oxydfarvepulver til den samlede blanding. Blandes der mere i, kan det påvirke mørtlen og fugen. Har du 100 kg mørtel må du altså max tilføje 5 kg oxydfarvepulver. Det er dog ikke sikkert, at du behøver at bruge så meget i blandingen. Det kommer helt an på projektet, den valgte oxydfarve og den ønskede farvenuance.
Oxydfarvepulverne kan også blandes med hinanden for at skabe lige den farve, som du ønsker.
Mørtelforbrug
Vi siger generelt, at der går 10 kg mørtel pr. m2, hvis fugen har en dybde på 2 cm. Det er en god indikator for hvor meget mørtel, du skal have bestilt hjem til dit omfugningsprojekt. Det betyder, at hvis du f.eks. skal have fuget 25 m2, så skal du bruge ca. 250 kg mørtel.
Hvis fugen skal være dybere, så vil der selvfølgelig blive brugt mere mørtel og omvendt, hvis fugen skal være smallere, så bruges der mindre mørtel. Husk derfor at tage højde for det, når du handler ind.
Husk, at fugen altid skal være dybere, end den er bred. Ellers vil fugen ikke opnå den samme styrke.
Klargøring af fuger
Skal du omfuge, så skal du først fjerne de gamle fuger. Det kan gøres med f.eks. fugefræserstifter eller -skiver. Du kan læse mere om det her:
Når fugerne er fræset ud og tømt for det gamle materiale, kan du gå videre i processen. Du skal altid huske at forvande murværket, før du skal fuge. Når murstenene er blevet tørre igen, så er de klar til fugning.
Kundeservice:
Få mere rådgivning til valg af værktøj og materialer til dit omfugningsprojekt.
Kontakt vores kundeservice:
Åbent mandag - fredag fra 8.00 - 17.00
eller