Sand og Sten

Her finder du et bredt udvalg af marmor til mureropgaven eller dit næste fliseprojekt. 

Vælg den ønskede kategori

Bredt univers af marmor til marmorpuds, epoxygulve og meget andet

Her på siden kan du finde alt i marmor. Om så det er marmorepoxy til at skabe flotte epoxygulve med, marmorpulver til marmorpuds og marmorsten til en bred række anvendelsesmuligheder såsom dekorationer af bede, indkørsler eller blomsterkrukker. Marmor er aldeles bredt anvendeligt. Vi fører et stort sortiment af alt i marmor her på siden.
Skulle du mod forventning ikke finde netop det du søgte efter, så kontakt os gerne, så vi kan forsøge at fremskaffe det til dig.

Har du spørgsmål til vores sortiment af marmor eller blot en god idé til et murer- eller fliseværktøj, som du ikke kan finde i vores webshop, så er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os på telefonen 7260 6630, som er åben mandag-fredag kl. 8.00 - 17.00.

Marmorets oprindelse


Marmor er egentlig en slags kalksten. For millioner af år siden faldt kalkrester fra døde alger og små havdyr ned på havbunden og dannede et tykt lag af kalk. Kalken blev med tiden udsat for højt tryk og omdannet til kalksten. Jordpladernes bevægelser pressede kalkstenen endnu mere og udsatte den for høj varme, indtil det materiale, der før havde befundet sig på havets bund, blev skubbet op over vandet og blev til bjerge. I bjerge, der er blevet til på denne måde, kan man i dag finde marmor. Dannelsesprocessen tager millioner af år, og forårsages af særlige temperatur-, tryk- og friktionsmæssige forhold. I geologiske sammenhæng regnes marmor under metamorfe bjergarter. I kommerciel sammenhæng hører det under natursten. Ordet marmor er græsk og betød oprindeligt ’klippestykke, der glimter’

Marmor er kendt for sin anvendelse som byggemateriale samt til skulptur, interiør og brugsgenstande. Den er velegnet til forarbejdning. Stenen er relativt vejrbestandig, og har været anvendt som byggemateriale og i skulptur gennem flere tusinde år. Den kan variere fra det meget fin- til det grovkornede. Det kan både være strukturløst og have sit eget individuelle strukturpræg.
Marmor og brydes over hele verden. Bedst kendt er marmor dog fra Italien og Grækenland. Italien er i dag verdens vigtigste marmorproducent og især berømt for sit marmorbrud i Carrara i Norditalien, hvor man siden 283 f.Kr. har hentet en finkornet hvid type. Udvinding af marmor er stadig en møjsommelig proces.

De forskellige marmorfarver:

Der er mange forskellige faktorer involveret i dannelse og farvning af marmor. Marmorformer under en proces med metamorfose af carbonatmineraler. Metamorfisme er forandringen af mineraler eller geologisk tekstur i eksisterende sten, uden at klipperne smelter ind i flydende magma. Graden af metamorfisme styres imidlertid af tre hovedfaktorer:

FORSIGTIGHEDER: Jernoxid kan forårsage gule og brune aflejringer, mens jern og feldspar skaber lyserød og rød farve. Serpentine skaber en grøn farve, mens porfyrindskud vil skabe en violet farve. Der er også guld, pink og blå marmor på markedet, som alle får deres nuancer fra forskellige mineralforekomster.
VARME: Da en sten kontinuerligt begraves dybt, vil den blive udsat for en stigende mængde varme fra jorden. Denne varme kan ændre karbonatmineralstrukturen.
TRYK: Da carbonatstenen kontinuerligt begraves, udsættes det for øget tryk, hvilket også vil komprimere carbonatmaterialet.
TID: Afhængigt af hvor lang tid dette karbonatmateriale er begravet til, inden det igen hæves til overfladen, vil det påvirke, hvor længe det påvirkes af varme og tryk.

Ren hvid marmor er resultatet af en meget ren kalksten eller dolomit protolith. De karakteristiske hvirvler og vener i mange farvede marmorsorter skyldes normalt forskellige mineralske urenheder som ler , silt , sand , jernoxider eller chert, som oprindeligt var til stede som korn eller lag i kalksten.