Flisetilpasning

Flisetilpasning

Her på siden kan du finde et hav af fliseskærer og andet værktøj til flisetilpasning. Vi har fliseskærer som kan bruges til alle størrelser af fliser, samt fliseskæremaskiner hvis du ikke ønsker at arbejde med en manuel skærer. Skal du bore huller i fliserne, eller på anden vis have buede udskæringer, har vi også professionelle bor til fliseboring. Har du nogle spørgsmål i forbindelse med hvilket værktøj du skal bruge til flisetilpasning, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på mail info@murergrej.dk eller telefon +45 7260 6630.

Vælg den ønskede kategori

Hvilken slags værktøj skal jeg bruge til at tilpasse fliser?

Der er 4 forskellige måder, du kan tilpasse fliser via skæringer på:

  1. Manuel fliseskærer: Det er hurtigt og let.
  2. Elektrisk fliseskæremaskine: Det giver de flotteste skæringer.
  3. Vinkelsliber: Den er god til at lave udskæring ved stikkontakter.
  4. Manuel fliseskærer på føringsskinne: Den bruges til storformat-fliser.

Måden, hvorpå man skal skære, afhænger af, hvordan man vil tilpasse flisen. Skal man skære hele vejen tværs over en flise, bruges en manuel fliseskærer. Hvis der i stedet kun skal skæres et lille stykke af flisen, vil man typisk bruge en vinkelsliber sammen med en manuel fliseskærer. Flisetilpasning af store fliser foretages med en manuel fliseskærer på en føringsskinne. Dertil anbefales det også at bruge et håndteringssystem specielt lavet til store fliser.

 

Tilpasning af fliser med en almindelig, manuel fliseskærer

Man bør altid vælge en manuel fliseskærer, når der er mulighed for det. Det er den hurtigste metode til flisetilpasning. Det støver ikke, og fliseskæreren er hurtig at sætte op samt let at transportere. Den behøver heller ikke strøm eller vand. Flisetilpasninger lavet med sådan en manuel fliseskærer kræver dog, at kanten på flisen ikke bliver synlig. Den er nemlig noget ujævn, men den kan slibes glat med slibepads eller en diamant-flapdisk. De fleste skæringer bliver dog heller ikke synlige, da fugerne bliver fyldt med fugemasse.

Så det er kun overfladen, der bliver synlig, og den vil altid være pæn, hvis man bruger en ordentlig fliseskærer. De fleste slags fliser kan tilpasses på en manuel fliseskærer. Tidligere sagde man, at man kun kunne bruge den til at tilpasse keramiske fliser, mens natursten altid skulle tilpasses på en vådskærer. Men i dag kan Montolits manuelle fliseskærere også skære marmorfliser. En manuel fliseskærer kan bruges til flisetilpasning af fliser, der er op til ca. 2 cm tykke.


Tørskæring med en vinkelsliber

Flisetilpasning med vinkelsliber giver stor fleksibilitet. Du kan let skære ud til en stikkontakt i flisen. Når du skal skære et hjørne af en flise, så kan du med vinkelsliberen skære et stykke ind i flisen. Derefter kan du med en almindelig fliseskærer lave det lange snit og knække det ønskede stykke af. Du kan tilpasse flisen til kurvede former med en kurveskive. Hvis du ikke laver meget flisetilpasning, eller du laver mere specielle skæringer, så er det en vinkelsliber med en god fliseklinge, du skal bruge. Det kræver dog lidt øvelse at lave en flot, lige skæring. Ulempen ved at udføre flisetilpasning med en vinkelsliber er, at det støver og støjer meget. Så det er vigtigt at huske at bruge høreværn. Du kan også med fordel anvende et skærebord, hvor du kan tilkoble en støvsuger. På den måde støver man ikke på alt andet i det område, hvor man skærer fliser.

Det er også langsommere at skære fliser med en vinkelsliber i forhold til en manuel fliseskærer.

 

Flisetilpasning med fliseskæremaskiner/vådskærere

Fliseskæremaskinen er en maskine med en diamantklinge, hvor der bliver tilført vand for at nedkøle diamantklingen. Tilførslen af vand resulterer i en flottere og skarpere skæring. Har du brug for at lave pæne, synlige skæringer, så skal du bruge en vådskærer til at tilpasse fliserne. Det samme gælder ved tilpasning af de fleste natursten og tykke fliser. På mange vådskærer kan man tilmed tippe vinklen på diamantklingen, så man kan skære flisekanten i smig. Ulemperne ved at bruge en fliseskæremaskine til flisetilpasning er, at den kan være tung og vanskelig at transportere, at den støver og støjer meget, samt at den kræver mere rengøring og vedligeholdelse efter brug. Derudover tager det også længere tid at skære fliser med en vådskærer i forhold til en manuel fliseskærer.

 

Tjek dine fliseskæringer

Uanset hvilken skæremetode du bruger, så er det vigtigt, at du tjekker dine skæringer. Det vil ofte være en fordel at slibe kanten på dine fliser med en diamant-slibeklods, da det giver et flottere resultat, og da du så ikke risikere at skære dig på kanten.