Oxydfarve/Farvestof (Sort)
varenummer: 730500
Antal af paller: 0
Om
Sort oxydfarve er pakket i 1, 5 eller 20 kg poser. Farvestoffet er egnet til beton, mørtel, kalk, maling, lim, tjære og meget andet. Det er også muligt at blande forskellige pulverfarver for at få den helt rette nuance.
Vælg oxydfarver i farverne blå, grøn, sort, brun, rød, gul, orange eller Titan-hvid.
Sort Oxydfarve – Farvestof til beton og mørtel
Oxydfarvepulver er fremstillet specielt til at blande i beton, mørtel, kalk, lim, maling, tjære m.m. for at skabe unikke farvenuancer i det blandede materiale. Med oxydfarve får du et materiale med en stærk og holdbar farve. Farvestoffet kan enten tilsættes direkte til din mørtel- eller betonblanding eller blandes op med vand og derefter bruges til at male enten med spray eller pensel. Hvis du gerne vil opnå nogle nuancer, der er lidt anderledes, kan du med fordel blande flere farver sammen, så du får præcis den farve, du ønsker at skabe eller genskabe. Men hvordan blander man oxydfarver korrekt – og hvad skal man være opmærksom på? Det får du her svaret på.
Sådan blander og bruger du oxydfarver korrekt
Oxydfarver er meget alsidige og kan blandes med hinanden, så du kan opnå et væld af nuancer med kun få grundfarver. Men for at sikre et ensartet og holdbart resultat, er det vigtigt at følge den rette blandemetode – og skelne mellem brug i mørtel og brug som maling.
- Ved brug i mørtel og beton:
Start med at oprøre oxydfarven i en smule vand. Brug kun lidt vand ad gangen og rør godt rundt, så du får en tyk og klumpfri pasta. Når alle klumper er rørt ud, kan du tilsætte lidt mere vand, indtil du har en jævn og flydende konsistens. Det minder lidt om at lave en opbagt sovs – langsomt og grundigt for at undgå klumper. Den færdige blanding kan derefter tilsættes mørtel eller beton og giver en ensartet, gennemfarvet masse. - Ved brug som maling:
Vil du male med oxydfarve, er det vigtigt at vide, at vand alene ikke er nok. Vand har ingen bindeevne, og farven vil derfor ikke hæfte ordentligt på overfladen – den vil hurtigt smitte af eller blive vasket væk. Hvis du ønsker at bruge oxydfarver som maling, skal du i stedet blande dem i et egnet bindemiddel, f.eks. universal primer. Det sikrer, at farven binder til overfladen og giver et holdbart resultat.
Med den rette metode kan oxydfarver bruges både til at farve materialer og som dekorativ finish – men fremgangsmåden gør hele forskellen.
Ønsker man en kraftig farve, blander man 0,7 kg (7%) oxydfarve i 10 kg mørtel. Hvis man ønsker en svagere farve, mindsker man blandingsforholdet. Det er vigtigt at huske, at betonens styrke vil aftage lidt fra ca. 5 % farvetilsætning.
Pulverfarve til mørtel og farvet beton
Frisk den kedelige, grå mørtel- eller betonfarve op med en af vores flotte oxydfarver. Du kan f.eks. give dit nye gulv et mere moderne udtryk eller skabe et mere råt, unikt look. Vælg mellem de mange flotte farver, der alle kan blandes, så du opnår den helt rigtige farvenuance.
Det er både sjovt og fascinerende selv at støbe i beton, og det gør det bestemt ikke mindre interessant, når du tilsætter farve til betonen.
Oxydfarvens farver og egenskaber
Prøver du at ramme en bestemt nuance af dit materiale, finder du her alt, du behøver til opgaven. Vi byder på et stort sortiment af oxydfarver i både sort, hvid, grøn, blå, gul, rød og brun – som alle kan blandes i forskellige materialer og i den ønskede farvetone. Pulverfarven kan både blandes direkte i dit materiale, opløses i vand og påføres med pensel, spray eller airbrush. Alle vores farver er lysægte, ugiftige, slidstærke og særdeles holdbare.
Det rette blandingsforhold til din oxydfarve
Når du blander farvestof i dit beton eller mørtel, er det vigtigt, at du blander det i det rigtige forhold. Hvis du blander for meget farve i din blanding, risikerer du, at du svækker betonens styrke. Det skyldes, at farvepartiklerne er meget mindre end partiklerne i cementen, og derfor lægger de sig omkring cementpartiklerne. Hvis der bliver tilsat for meget farve i betonen, kan du derfor risikere at nedsætte cementpartiklernes evne til at klæbe til hinanden, hvilket nedsætter betonens styrke.
Beton med farve kan tilføre en helt ny og unik dimension til dit byggeprojekt. Men for at opnå det bedste resultat ved farvning af beton, bør farvepulveret opløses grundigt, inden det tilsættes betonblandingen.
Generelt følger oxydfarves blandingsforhold en simpel formel, der tager udgangspunkt i vægten af den færdige masse. Som tommelfingerregel bør farvepulveret udgøre cirka 7 % af den samlede vægt. Skal du eksempelvis bruge 10 kg færdigblandet beton, skal der tilsættes 0,7 kg oxydfarve for at opnå den maksimale farvemætning.
For et lysere resultat anvendes naturligvis en lavere mængde farve. Vi anbefaler, at du altid laver testblandinger med nøje afmålte mængder oxydpulver, indtil du rammer den ønskede farve.
Vær opmærksom på, at betons styrke aftager op til 5 %, når der tilsættes farve.
Farvestof til mørtel kan anvendes både ude og inde
Oxydfarverne kan benyttes de samme steder, hvor du bruger cement, mørtel og kalk – både ude og inde. Farvekraften i pigmenterne er meget stor og har en lang holdbarhed. Efter nogle år vil du måske opleve, at lyse farver bliver mørkere, mens de mørke farver bliver lysere – især hvis du har brugt det udendørs.
Hvad består oxydfarve af?
Pulverfarverne er meget farvende og går under fællesbetegnelsen oxydfarver. Det vil sige, at de indeholder jernoxider – en fællesbetegnelse for en række ugiftige og lysægte farver. Jernoxidpigmenterne kaldes også for jordfarver og findes overalt i naturen. Syntetiske jernoxidpigmenter giver en mere ensartet kvalitet og renere farvetoner.
Oxydfarver, eller jernoxidpigmenter, er en stor gruppe af naturlige eller syntetiske røde, brune, orange, blå, gule, grønlige eller sorte pigmenter, der indeholder jernoxider som farvende bestanddel. De er alle både lysægte og helt ugiftige.
De naturlige jernoxidpigmenter – ofte kaldet jordfarver – findes overalt i verden og hører til de mest almindelige oxidmineraler i jordskorpen. Jordfarver, som har været brugt siden oldtiden, har generelt en noget uren farve og en lav grad af kulørthed. Syntetiske jernoxidpigmenter kan derimod fremstilles i ensartede kvaliteter og i store mængder.
De syntetiske farver indeholder normalt ikke ler, kvarts eller andre urenheder, hvilket gør, at de har større farvekraft og renere farvetoner.
Glem ikke de andre tilsætningsmaterialer
Ud over valg af pulverfarve betyder cementen faktisk også en del for at kunne garantere den rette betonfarve. Som udgangspunkt har du valget mellem grå og hvid cement. Den hvide cement resulterer typisk i en klarere farve – hovedsagelig ved tilsætning af oxydfarve i gul, rød og andre lysere farver. Selv "grå" cement er ikke helt ens, og der kan være forskel i farven fra producent til producent og fra type til type. Eksempelvis er Basiscement lysere end Rapidcement.
Tilslaget – altså sand, grus og sten – har også betydning for, hvilken farve du får, især på beton, der står udenfor eller er udsat for kraftigt slid. Her vil en del af cementpastaen nemlig forsvinde med tiden, hvorefter tilslaget bliver blotlagt og dermed bliver en synlig del af overfladen. Du kan derfor med fordel vælge lyst eller mørkt tilslag, så det understøtter den farve, du vil fremhæve.
Anvendelsesområder
Kan både blandes i materialerne eller røres op med vand og bruges med pensel eller spray. Man kan let blande forskellige oxydfarver, for at få den helt rigtige farve.
Fuld farve opnås ved at blande 0,7 kg farve til 10 kg mørtel.