Fliseskærer

Fliseskærere

En fliseskærer er ofte et uundværligt værktøj til fliseprojekter, uanset om arbejdet er fokuseret i køkkenet, bryggerset, badeværelset eller udendørs. Især når der skal tilpasses mange fliser, så kan en fliseskærer gøre stor gavn og spare en masse tid. I dette sortiment finder du nogle af de bedste fliseskærere på markedet, og vi har modeller, der imødekommer erfaringsniveauet hos både nybegyndere og professionelle murere. Bemærk, at fliseskærerne i oversigten er opdelt efter skærelængderne: 0-50 cm, 50-100 cm, 100-160 cm og 160-330 cm. Derudover finder du en kategori til fliser med specielle skærelængder.

Vælg den ønskede kategori

Sådan skærer du fliser med fliseskærere

Der findes mange forskellige måder, man kan skære fliser på, og metoden afhænger først og fremmest af den type fliseskærer, man vælger, og den type fliser, man arbejder med. Både værktøj og materialer giver nemlig forskellige muligheder, men stiller også specifikke krav. Man skelner typisk mellem manuelle fliseskærere, elektriske fliseskærere og vådskærere.

Den manuelle fliseskærer er den mest simple løsning, da du ikke behøver mere end dette praktiske stykke værktøj og så fliserne, der skal skæres. Du placerer blot flisen i fliseskæreren, skærer flisen ud fra de ønskede mål, hvorefter fliserne knækkes langs det lagte snit. Det er både simpelt og effektivt. Kan fliseskæreren imidlertid ikke selv knække fliserne, efter snittet er lagt, vil det være nødvendigt at benytte en knæktang.

Alternativt kan man benytte en elektrisk fliseskærer – eller en såkaldt vådskærer – der benytter en lidt anden fremgangsmåde. Her ligger flisen nemlig typisk ikke stille, men føres igennem fliseskæreren, i takt med at den skæres. Der findes dog også modeller, hvor det er savklingen, der føres frem og tilbage.

På mange af de elektriske modeller kan der desuden påmonteres systemer, der påfører vand både for at reducere støv og køle både skær og flise undervejs. Er dette system en integreret del af maskinen, vil der i stedet være tale om en vådskærer. Den gradvise skæring sikrer, at flisen ikke knækker forkert, men det kræver til gengæld både tilslutning til strøm, udsugning og/eller vand.

Skal der ikke lægges et lige snit, benytter man typisk en vinkelsliber til at skære ind i flisen, hvorefter det lange snit skæres med enten en elektrisk eller en manuel fliseskærer – alt afhængigt af hvad man foretrækker. Alle de forskellige typer fliseskærere og deres skær skal dog tilpasses materialets hårdhed, hvis man ønsker det flotteste resultat.

 

Hvorfor bruge en manuel fliseskærer frem for en elektrisk?

Der er flere fordele ved at vælge en manuel fliseskærer frem for en elektrisk fliseskærer. Du sparer først og fremmest tid på klargøring, men også på selve arbejdet. Den manuelle fremgangsmåde er meget hurtigere end skæring med vinkelsliber eller vådskærer – også kaldet elektrisk fliseskæring.

Ved manuelt at skære fliserne undgår du desuden at skulle bruge både vand og strøm, og du undgår derfor ekstra omkostninger forbundet dertil. Derudover er det nemmere at arbejde med en tør flise fremfor en våd.

Derudover er en manuel fliseskærer også lettere og hurtigere at klargøre. Den larmer og støver heller ikke, så du kan spare høreværn og tilkobling af støvsuger.

Selvom du benytter en manuel fliseskærer, betyder det dog ikke, at du mister alsidigheden. Du kan både skære i keramiske fliser, porcelænsfliser, glasfliser, mosaik og tilmed også nogle marmorfliser. Du skal blot sørge for, at fliseskærerens skærehjul eller -skive matcher materiales hårdhed.

 

Diagonale skæringer

Du kan hurtigt lave diagonale skæringer, hvis du benytter en manuel fliseskærer. Du skal blot indstille anlægslandet i den ønskede vinkel og lave et lige snit fra kant til kant. Anlægslandet sikrer flisen ordentlig støtte, dermed er du sikker på at opnå det helt rigtige snit, og du undgår samtidig for meget spild.

 

Begrænsninger ved en manuel fliseskærer

Hvis flisen ikke skal skæres hele vejen igennem i en lige linje, kan du ikke længere nøjes med en manuel fliseskærer. Skal du f.eks. skære 5 cm af en flise, så kan du med en vinkelsliber skære 5 cm ind i flisen. Derefter kan du lave det lange snit med en fliseskærer og efterfølgende knække det ønskede stykke af.

Har du brug for synlige kanter på fliserne som ved håndvaske? Så husk at vende skæringen ind mod de andre fliser. Dermed vender den pæne kant udad. Man kan tilmed få fliser med glaserede kanter, der er beregnet til formålet. Alternativt kan kanten fuges med en akrylfuge og derefter overmales.

 

Kan man skære fliser med en vinkelsliber?

Vinkelsliberen er dermed også et værktøj, der kan benyttes til skæring af fliser, men da det ikke er et specialiseret værktøj – på samme måde som fliseskæreren er det – er det vigtigt at sørge for, at man har monteret den rigtige skæreskive. Til skæring af fliser vil man typisk skulle bruge en diamantskæreskive, der kan benyttes til alt fra betonfliser og glasfliser til natursten. Der findes dog to typer diamantskæreskiver, og det er vigtigt at benytte den rigtige type til det materiale, man arbejder med.

Diamantklingerne med lukket kant egner sig bedst til bløde materialer som mursten, fliser og marmor, hvorimod diamantklingerne med åben kant giver det bedste resultat, når du arbejder med havefliser og hårdtbrændte klinker.

Som i så mange andre tilfælde, så vil du imidlertid opnå det bedste resultat, hvis du benytter målrettet værktøj, der er udviklet til at udføre specifikke opgaver. Vinkelsliberen kan mange ting, og den er et uvurderligt værktøj, når fliser ikke kan skæres med et enkelt snit, men fliseskæreren gør både arbejdet nemmere, og i mange tilfælde vil den også give et pænere resultat. Den sikrer dig nemlig et fuldstændig lige snit, og flisen ligger fast i fliseskæreren, mens snittet laves. Der er dermed mindre risiko for fejl.

 

Vælg den rigtige fliseskærer

Husk at tænke langsigtet, hvis du planlægger at investere i en fliseskærer. Hvis du skal bruge værktøjet til en specifik opgave, men du ved, at vil skulle skære større fliser på et senere tidspunkt, kan det give mening at købe en lidt større fliseskærer fra starten. Dermed kan du undgå ekstra omkostninger.

Men vær opmærksom på, at der ikke må være for stor forskel i flisestørrelserne. Det er derfor mest praktisk at have fliseskærere flere forskellige størrelser – eller som er målrettet den pågældende opgave. F.eks. er det ikke praktisk at skære 30 x 30 cm fliser på en 90 cm fliseskærer. Det tager for lang tid, og det er meget mere besværligt. Du kan derimod let skære 40 x 40 cm fliser på en 60 cm fliseskærer.

 

Hvilken fliseskærer er bedst?

Når du har besluttet dig for, hvilken størrelse fliseskæreren skal have, skal du dernæst tage stilling til, hvilken fremgangsmåde der tiltaler dig mest. Er du mest til det store setup med elektrisk fliseskærer og udsugning eller med vådskærer? Eller er du mest til den simple løsning, der ikke kræver meget forberedelse?

Der er fordele ved løsningerne hver især, og det er derfor vanskeligt at afgøre, hvilken fliseskærer der er bedst. Men den manuelle fliseskærer – som også er den type vi forhandler her hos Murergrej.dk – er uden tvivl den type fliseskærer, der er nemmest at håndtere. Det er desuden også den løsning, der sviner mindst, og som kræver mindst ekstraudstyr.

Alle disse fordele er grunden til, at det er de manuelle fliseskærere, du finder i udvalget her hos Murergrej.dk. Men selv her findes der mange forskellige bud. Vi har udvalgt de bedste fliseskærere på markedet til vores sortiment, der rummer anerkendte mærker som Sigma, Carat, Rubi og Montolit.

Dette gælder naturligvis kun i forhold til lige snit. Skal der skæres vinkler eller andre skæve former, kan den manuelle fliseskærer ikke længere klare opgaven alene. Har du mange fliser, der skal skæres på denne måde, kan en elektrisk fliseskærer dermed give dig flere muligheder, og du behøver heller ikke skifte frem og tilbage mellem den manuelle fliseskærer og vinkelsliberen. Den bedste fliseskærer er dermed den, der bedst imødekommer dine behov.

 

Fliseskærere optimeret til helbredet og tidsforbruget

Det er dog ikke kun fremgangsmetoden, der bør spille en rolle i forhold til valget af din nye fliseskærer – sikkerheden er også vigtig. Din fliseskærer skal være let og handy, men samtidig også solid og stabil. Du skal føle dig tryk ved at bruge den og være sikker på, at den udfører godt og præcist arbejde.

Skærer du mange fliser, har små, praktiske detaljer stor betydning. Nogle laver hundredvis af skæringer dagligt. Derfor er det vigtigt at begrænse antallet af bevægelser pr. skæring, da det har betydning for både tidsforbruget og helbredet.

De fleste af fliseskærerne, du finder her hos Murergrej.dk, giver mulighed for at skære og knække fliserne i en og samme bevægelse. Det har stor betydning, selvom det måske kun sparer 3 sekunder pr. skæring, hvis man sammenligner med andre typer fliseskærere. 3 sekunder x 500 skæringer er lig med 25 minutter spildtid hver dag, men det er også 500 unødvendige slidbevægelser på din krop.

Valget af fliseskærer har dermed også indflydelse på både effektivisering og optimering af arbejdsgangen, og det gælder ikke kun, når man skal skære og knække flisen. Har du f.eks. 2 størrelser fliser, som der skal skæres mange af, kan du på Montolit fliseskærere montere 2 forskellige materialestop. De kan vippe op og ned, og når den ene ikke bruges, vippes den blot op. Dermed spares der også meget tid på indstilling.

 

Fliseskærere til storformat-fliser

Til store, keramiske fliser anbefaler vi et skinnesystem. Der findes forskellige modeller, men den type, vi har bedst erfaring med, er et skinnesystem med sugekopper. Her risikerer du ikke, at skinnen flytter sig under skæringen. Efter skæring skal fliserne knækkes med en fliseknæktang. Vi anbefaler Montolit Fliseknæktang 56R.

Ved storformat-fliser er det bedst at tage fliseskæreren og det øvrige værktøj med hen til flisen, så man undgår tunge og besværlige løft. Derudover risikerer du heller ikke at skade flisen ved at skulle flytte den for mange gange.